2013 m. balandžio 4 d., ketvirtadienis

Neatrasta Italija. Sardinija. #3.


Sardinija garsi savo: 
a) jūra,
b) jūra,
c) jūra.*


Nesu girdėjus, kad vietiniai sakytų "einam į pliažą". Tas reikalas vadinasi "al mare" ir reiškia "prie jūros". O jūros Sardinijoj visi 2000 km (einant pajūriu). Veiklos Sardinijoj ras buriuotojai, burlentininkai, kaituotojai, nardytojai ir visokie kitokie saulės bei jūros fanatikai (ornitologai mėgėjai, dviratininkai ir ralistai taip pat). 


Nemaža dalis to 2000 km pliažo - mažos, 
intymios ir kiek laukinės vietos. Arba tokios įlankos kaip Cala Luna, į kurias gali nukeliauti įveikęs 4 km pėsčiomis (kalnais) arba vandeniu (pripučiama valtimi už pinigus)**. Cala Luna (arba Mėnulio įlankos) žavesys tame, kad pasiėmęs miegmaišį ir maisto joje gali ramiai gyventi kelias dienas. 


Ne rugpjūtį ir ne savaitgalį netgi gali tikėtis, kad būsi jos vienintelis gyventojas neskaitant vietinės faunos (čia apie gyvūnus). Ryte prabusti nuo jūros garso ir užmigti skaičiuojant akmenis (arba žvaigždes) yra 
romantika, ne kitaip. Dar ten yra urvų, kuriuose gyvena šikšnosparniai ir krabai. 

**Kelionė valtim - apie 10 eurų žmogui (one way ticket). Keliauti su vandens, maisto ir miegmaišio komplektu pėsčiomis būtų nepalyginamai sportiškiau (šiukšlių maišus teks parsinešt su savimi). Valtys į Cala Luna plukdo iš Cala Gonone uosto.

Pasirinkus pietų Sardiniją, neturint laiko /noro /pinigų keliauti 200 km iki Cala Lunos ar 300 km iki Stintino, yra ką veikti ir vietoj. Apie Poetto ir stoteles jau rašiau, o Sardinijos paplūdimių enciklopedija ir patirtis sako, kad gerų vietų per godersi il mare yra ir 50 km atstumu nuo Cagliari uosto. Į abi puses. 

Į kairę. Villasimius. 

Atstumas nuo Cagliari ~45 km. Be automobilio šansų mažai. Nuvykus yra ką veikti ir naktį. Ypač vasarą ir jei tai penktadienis ar šeštadienis - pakeliui nuo miesto išsirikiavę visi vasaros sezono disco (mano geriausias - su palmėm, pieva ir stalais, ant kurių galima šokti). 


Šokt nemokantiems yra laivai, plukdantys po archipelagą. Su sea-food'u (žuvytės, kalmarai ir dar kažkas) ir namų vynu žmogui kainuoja 30-35 eurus. Rekomenduotina nelipt į laivą su šimtu studentų, nebent norisi tūso ir žuvų mūšio.

Madingiems ir/ar sportiškiems: Villasimius Campulongu pliažas yra kitesurfing spots sąraše. 


Į dešinę. Chia.

Atstumas nuo miesto toks pats, skirtumas tik toks, kad pliažai apibūdinami kaip Caribean style ir važiuoja autobusai. Turint savus (nuomotus) ratus pakeliui galima sustoti Puloje ir Noroje, kuri yra pirmasis miestas saloje ir turi visai neblogai išsilaikiusių griuvėsių. 


Pakeliui dar yra prūdelių, kuriuose gyvena rožiniai flamingai (kiek pamenu daugiau Europoj nelabai kur jų ir yra). Vieną kitą barą rasti įmanoma, bet persirengimo būdelių tai tikrai ne (sužinojau savo pačią pirmą dieną Sardinijoj: persirengti baro virtuvėj gal ir egzotika, bet dar reikia rasti barą, turintį tą virtuvę). 

Sako čia gerai pučia vėjas, windsurferiams tinkamas. Ir smėliukas čia žiauriai baltas. Cala Cipolla yra pats tas.  


Žymiausias. Stintino.

Maždaug 260 km atstumą nuo Cagliari iki Stintino nuvairuoti yra būtina. Ir ne vien tik dėl to, kad visi internetai sako, kad Stintino La Pelosa paplūdimys yra pats gražiausias. 


Gražus tai jis labai, ypač ne italų atostogų metu, kai į Palangą panašus nepasidaro (žr. foto su skėčiais). Šalia yra Unesco saugoma Asinara sala su nacionaliniu parku, kaime apstu žuvies restoranų, o Alghero ir Castelsardo ranka pasiekiami. T.y. koks 50 km į vieną ar kitą pusę. 

Nupasakoti visus šiaurės, pietų, vakarų ir rytų Sardinijos pliažus gali nebent internetai, pilni sardiniškų pliažų TOP'ų, nuorodų ir istorijų kaip Guy Ritchie's Madoną Cala Lunos pliaže filmui filmavo. Visos vietos al mare Sardinijoj yra geros!
Be Nidos kopų gyvent negalintiems yra net pliažas su kopom (belekaip didelės, gal net labiau nei Nidoj). Piscinas Dunes autobusu nepasiekiamos, automobiliu iš Cagliari - 100 km Oristano kryptimi. Gražiai elkitės, jas irgi saugo Unesco. 

Praktiniai reikalai. Vieši ir privatūs.

Beveiki visi pliažai Sardinijoje yra nemokami. T.y. atviri ir neaptverti. Dušai ir WC juose gali būti, bet gali ir nebūti. Jei pliaže yra baras, dušo ir WC ieškoti ten. 

Nemokamuose pliažuose pasitaiko ir mokamų gultų (su skėčiais ar be jų). Kita kategorija - pliažo klubai, į kuriuos galima nemokamai papulti einant kartu su klubo nariais arba susimokėjus. 

* Sardinija dar garsi ir finikiečius ar senesnius laikus menančiomis istorinėmis relikvijomis (nuraghi yra tai, ko nėra niekur daugiau), ir sardų vardais: Gigi Oi, Gianni Boy ir Cosu Pitzalis yra įrašyta jų pasuose. Į atradimų sąrašą papuolė ir sinjoras Benvenuto, kas šiaip jau rašoma miesto riboženklio lentoje ir reiškia "sveikas atvykęs". O garsiausias sardiniškas komiksas vadinasi "Fisietto - La Saga dei Pistis". Welcome in Sardinia :)  

4 komentarai:

  1. Labai įdomus straipsnis, kaip galėčiau prenumeruoti tavo blog'ą? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. sveiki, mes šeštadienį išskrendame į Sardiniją, apvažiuosime visą perimetru per savaitę. Gal galite patarti, ką be paplūdymių lankyti važiuojant nuo Cagliari iki Porto Rotondo? Visas kitas atkarpas susidėliojome:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikra Meilė Rašybos Ratukas, Dr. Obodo. Burtai pritraukti meilę, Sustabdyti santuokos nutraukimo, Santuokos Burtai, Pareikšti prarastą meilę, Pinigus ir turtingus burtai, Apsaugos burtai, vaisingumo rašybos ..Kontaktinė Info
    El. paštas: templeofanswer@hotmail.co.uk
    Skambinkite,Viber ir whatsapp +2348155425481

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikra Meilė Rašybos Ratukas, Dr. Obodo. Burtai pritraukti meilę, Sustabdyti santuokos nutraukimo, Santuokos Burtai, Pareikšti prarastą meilę, Pinigus ir turtingus burtai, Apsaugos burtai, vaisingumo rašybos ..Kontaktinė Info
    El. paštas: templeofanswer@hotmail.co.uk
    Skambinkite,Viber ir whatsapp +2348155425481

    AtsakytiPanaikinti